Något annat

vad man borde göra och hur

Hur jag skapade bloggen

Man ska ju börja från början säger dom. Så tänkte berätta exakt hur den här sidan blev till, ifall du skulle vilja skapa en.

Vaknade kl 7 en halvmulen söndag i mars efter mardrömmar om jobbet. Insåg att det var dags att ta tag i det jag lääänge tänkt, eftersom jag älskar att skriva och dela med mig – att starta en blogg, . Tog upp mobilen som låg på laddning i nattygsbordslådan, sökte på typ ”tjäna pengar blogg” eftersom jag tänker att om det jag skriver är av värde för fler, vilket jag hoppas det är, så kanske jag någon gång kan få tillbaka något för tiden jag lägger ner.

Wordpress blogg azure resize

En av de första träffarna var Tommy K Johanssons blogg och inlägget ”Tjäna pengar på din blogg – så gör du”. Skummade lite. Såg att han rekommenderar att man skaffar ett webbhotell. Eftersom jag jobbar med IT tänkte jag att det måste finnas ett smartare, modernare och billigare sätt – inlägget är trots allt från 2007 och Loopia och allt sånt där har ju funnits i evigheter. Sökte på ”Azure WordPress” och kom då till ”Create a WordPress website from the Gallery in Azure”.

Azure är en molntjänst, dvs. tänk internet som el. Tänk sedan att du hade en portal där du kunde skapa allt som behöver el för att funka. Allt från en tvättmaskin, bil, buss, 10 bussar, hela kollektivtrafiken, ja näst in till oändligt stort eller litet. Azure är då  en portal, eller tjänst, som gör det möjligt att skapa detta. 

Hämtade datorn, loggade in på mitt Azure-konto, några klick och någon minut senare var jag igång!

starta blogg azure edit

Hade ett Azure-konto sedan tidigare pga. jobb. Har du inte ett kan du skaffa ett här.

Klickade sedan på länken – ”ngtannat.azurewebsites.net” under ”URL” när det stod att den var klar. Fick gå igenom en kort WordPress-guide för att komma igång. Valde tema (kanske det svåraste) och bild högst upp (aka. header, också svårt!). Fastnade för Anders Noréns tema ”Hemingway”. Det här tog flera timmar för mig eftersom jag nu precis som oftast hade en bild i huvudet över hur jag ville att den skulle se ut.

hemingway wordpress theme thin

Upptäckte snabbt:

1. Man måste ha en högupplöst bild, dvs. en som är tagen med en bra kamera, som header, annars blir det inget snyggt. Som tur är har jag en supertalang till vän, Desiré Östergren, som för någon sommar sedan, innan hon startade eget, fotade mig på en strand någon stans utanför Motala. Nu driver hon Dessisfoto och jag är obeskrivligt stolt över henne!

dessisfotoedit

2. Man behöver även ett redigeringsprogram för bilder. För att klippa, rotera, sudda, lägga på filter osv. Började med back to basics och använde Paint som finns för-installerat. Märkte ganska snart att det inte går att göra de lite roligare saker som man är van vid numera från Instagram, så jag gick till Store:en i Windows 8. Det första som dök upp var ett förslag på en bildredigeringsapp – som dessutom är gratis! Så det blev den, Autodesk Pixlr. Trycker Windows-knappen+volym ner, ctrl+PrtScr eller använder Snipping Tool för att ta skärmbilder.

Autodesk Pixlr Windows Store

Nu är kl 13 och jag är vrålhungrig eftersom jag bara fixat frukost – sedan suttit helt uppslukad här. Skylskåpsrens-dags!

2 kommentarer

  1. Nämen Helena! Vad kul att du fixat en blogg! :) Och tack för omnämnandet!

    • hmischel

      1 mars, 2015 at 14:16

      :D Tack! fick ett ryck imorse! Skulle dock behöva en ny header-bild, var ju ett tag sedan. Säg till om du behöver ett motiv ngn gång ;)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2018 Något annat

Tema av Anders NorenUpp ↑